215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

04 Jan 2019

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες

Comments: No Comments

Σύμφωνα με τη θεωρία της ψυχανάλυσης, ο τρόπος που έχει μεγαλώσει ένα άτομο και τα συναισθήματα τα οποία έχει βιώσει από τους «σημαντικούς άλλους» της ζωής του, συνήθως γονείς, επηρεάζει σημαντικά την εικόνα για τον εαυτό του και τις ερωτικές σχέσεις που θα δομήσει.

Όταν οι γονείς ικανοποιούν τις συναισθηματικές ανάγκες ενός παιδιού, το μέλλον των διαπροσωπικών του σχέσεων μεγαλώνοντας, διαγράφεται όμορφο και με αγάπη, σε αντίθετη με τα άτομα στα οποία οι βασικές ανάγκες, έμειναν ακάλυπτες και δυστυχώς τα συναισθηματικά κενά της παιδικής ηλικίας, τους ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή.

Τα άτομα λοιπόν, τα οποία έχουν βιώσει αγάπη, αποδοχή, ασφάλεια, σε παιδική ηλικία, ως ενήλικες, θα αναζητήσουν συντρόφους με τους οποίους θα νιώθουν παρόμοια συναισθήματα.

Αντιθέτως…

τα άτομα, τα οποία είχαν γονείς συναισθηματικά απόμακρους, οι οποίοι  δεν κάλυπταν τις συναισθηματικές τους ανάγκες, ως ενήλικες, πιθανώς θα αναζητήσουν παρόμοιους συντρόφους οι οποίοι δεν θα ενδιαφέρονται για την την κάλυψη των συναισθηματικών τους αναγκών.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο, παιδιά που βίωσαν απόρριψη από τους γονείς τους, να συνάπτουν συχνά αυτοκαταστροφικές σχέσεις και αυτό γιατί οι άνθρωποι, τείνουμε να επιλέγουμε το οικείο, παρά εκείνο που επιθυμούμε.

Ακόμη και αν το οικείο είναι δυσάρεστο ή αυτοκαταστροφικό, το άτομο έχει μάθει να λειτουργεί, να «υπάρχει», να γνωρίζει πως να διαχειρίζεται τέτοιες σχέσεις και να του είναι γνώριμα τα συναισθήματα τα οποία του δημιουργούνται. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, νιώθει ασφάλεια μέσα στο οικείο, πιστεύοντας πως διατηρεί τον έλεγχο της κατάστασης.

Ως γνωστό, είναι πολύ πιο εύκολο να δεχτούμε έναν σύντροφο που θα επιβεβαιώνει τη θεώρησή μας πως οι άλλοι είναι συναισθηματικά ψυχροί – ενίοτε και κακοποιητικοί – όπως ήταν εκείνοι που αλληλεπιδρούσαν μαζί μας, στα παιδικά μας χρόνια.

Μέσω μιας τέτοιας σχέσης, το άτομο επιβεβαιώνει τη θεώρηση που έχει για τον εαυτό του (π.χ. ότι το μόνο που αξίζει είναι η απόρριψη, ότι δεν είναι ικανό να αγαπηθεί ή ότι ο άλλος έρχεται, παίρνει αυτό που θέλει και στη συνέχεια φεύγει, χωρίς να επενδύσει συναισθηματικά.)

Είναι επίσης συχνό φαινόμενο, ένα παιδί, το οποίο δεν έχει βιώσει ασφάλεια με κανένα από τους γονείς, να αποφεύγει τις ερωτικές σχέσεις σε μια προσπάθεια του να μην πληγωθεί για ακόμη μια φορά.

Το σημαντικό εδώ είναι…

πως η ερωτική σχέση με έναν σύντροφο, μας δημιουργεί συναισθήματα, παρόμοια με εκείνα που είχαμε βιώσει ως παιδιά, δεδομένου πως ο σύντροφος είναι ο πρώτος άνθρωπος μετά τους γονείς μας, που ερχόμαστε πολύ κοντά.

Επομένως είναι πολύ φυσιολογικό, στην ενήλικη ζωή στο πλαίσιο τον ερωτικών σχέσεων, το άτομο να προσπαθεί να καλύψει τις ανάγκες που δεν του καλύφθηκαν όταν ήταν παιδί. Ανάγκες όπως αγάπη, ασφάλεια, στήριξη, αποδοχή, κατανόηση, ενδιαφέρον, παρηγοριά, αγκαλιά, χάδι.

Έτσι, συνάπτει σχέσεις με σκοπό να καλύψει τις βαθύτερες ανάγκες του…

Ωστόσο όμως, αυτή η ανάγκη είναι ασυνείδητη και στην ουσία φαινομενικά το άτομο, απορρίπτει όλες αυτές τις ανάγκες, συνάπτοντας σχέσεις με ανθρώπους οι οποίοι  δεν μπορούν να του εξασφαλίσουν ή να του καλύψουν τις παραπάνω ανάγκες με αποτέλεσμα να αναβιώνει το ίδιο τραύμα.

Επίσης, πολλές φορές, ο ίδιος προκαλεί την απόρριψη της αγάπης, με αποτέλεσμα να αναβιώνει και πάλι τον οικείο και γνώριμο πόνο. Ορισμένα από αυτά τα άτομα, θα συνάψουν δεσμούς με συντρόφους εντελώς διαφορετικούς από τους γονείς τους, θεωρώντας ότι έτσι θα επέλθει η λύτρωση. Φυσικά όσο εύκολο ακούγεται, τόσο δύσκολο είναι.

Συνήθως, ένα άτομο θα απαλλαγεί από τις πληγές του παρελθόντος, μέσω της συνεργασίας του με ένα ειδικό, ο οποίος θα τον βοηθήσει να ανιχνεύσει και να επεξεργαστεί αυτά τα «θολά» σημεία που εμποδίζουν την προσωπική του ανάπτυξη και τη σύναψη θετικών διαπροσωπικών σχέσεων.

Πηγή:https://kontasou.com/%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B6%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%AC%CF%80%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8C%CF%87%CE%B9-%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%81%CF%81%CE%B9%CF%88%CE%B7/

Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την ψυχολογία;
Ποτέ δεν είναι αργά!
Σπούδασε Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Μετεκπαίδευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Εξειδίκευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Γενική Διευθύντρια ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ , Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα και μέλος της IARPP. Σπούδασα Ψυχολογία στο Luton University της Αγγλίας και στο SouthEastern College της Ελλάδας και έχω λάβει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η Χοροθεραπεία, η Κλινική Ψυχοπαθολογία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία (advanced certificate), Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Αναπαράσταση, Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, Body Mirror System, Theta Healing Level 1 και 2. Έπειτα από δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψυχικής υγείας και έχοντας λάβει, διαφορετικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εκείνο που παρατήρησα, ήταν πως καμία προσέγγιση από μόνη της δεν ήταν δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την θεραπεία. Αντιθέτως, ο συνδυασμός θεραπειών, η εναλλαγή από τη μια προσέγγιση στην άλλη, αλλά κυρίως η σύνδεση της μιας, μέσα στην άλλη, είναι ικανά να φέρουν ριζική αλλαγή στο άτομο. Έτσι δημιούργησα την Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με την οποία δουλεύουμε θεραπευτικά στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και μπορεί να τη σπουδάσει, κάποιος που πάντα ήθελε να εξερευνήσει, το μαγικό κόσμο της Ψυχολογίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι ένας συνδυασμός προσεγγίσεων, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να συνδέσει παράλληλα, τα κομμάτια του, ώστε ως ολόκληρο, να επιτύχει και να καλύψει τους βαθύτερους στόχους και ανάγκες του, να έρθει σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβει μέσα του, ώστε να οδηγηθεί σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Side bar