06 Μαρ 2018
Κλεπτομανια στο παιδι: τι μηνυμα θελει να μας περασει με αυτην την πραξη;

ΑΠΟ: Ανδριάνα Γεροντή

ΑΡΘΡΑ / ΚΕΙΜΕΝΑ

Comments: Δεν υπάρχουν Σχόλια

Κλεπτομανία στο παιδί. Τι μήνυμα θέλει να μας περάσει με αυτή του την πράξη; Τι θέλει να μας πει ή να μας δείξε;

Πριν προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε ή να αιτιολογήσουμε την εμφάνιση μιας τέτοιας συμπεριφοράς στα παιδιά, θα πρέπει πρώτα να διαχωρίσουμε τις ηλικίες τους.

Έτσι λοιπόν, ένα παιδί ηλικίας πεντέμιση με έξι ετών και πάνω, είναι πλέον σε θέση να γνωρίζει το σωστό και το λάθος και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αν πάρει κάτι από κάποιον άλλον, θα το κάνει κρυφά και φυσικά θα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το θέμα.

Σε αντίθεση με ένα παιδάκι 3,5 ετών που ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί στο μυαλό του τι ακριβώς είναι η κλοπή και κατά πόσο επιτρέπεται.

Από την ηλικία των 5,5 με 6 ετών και μετά, τα παιδιά έχουν την ικανότητα να αντιληφθούν πότε μια πράξη τους είναι αποδεκτή και πότε όχι.

Παρόλ’ αυτά, πολλές φορές καταφεύγουν σε παραβατικές συμπεριφορές.

Εκείνο που οφείλουμε να αναλογιστούμε ως γονείς, είναι τι είναι αυτό που χρειάζεται το παιδί μας και δεν το παίρνει από εμάς.

Είναι κάτι στη μεταξύ μας σχέση; Στη σχέση με τους γύρω του;

Τι μήνυμα θέλει να μας περάσει με αυτή του την πράξη; Τι θέλει να μας πει ή να μας δείξει;

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους λόγους που ωθούν το παιδί σε μια παραβατική συμπεριφορά:

1) Προσοχή

Πιθανόν η σχέση του παιδιού με τους γονείς του να είναι απόμακρη, μη παρέχοντας ασφάλεια, ζεστασιά ή αγάπη – συναισθήματα απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη και εξέλιξη ενός παιδιού.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, το παιδί στην προσπάθεια του να εξωτερικεύσει αυτό που νιώθει και να τραβήξει την προσοχή που τόσο πολύ αναζητά, να φτάσει ακόμα και στην κλοπή.

Ίσως, μέσω αυτής του της πράξης, καταφέρει να κλέψει στην ουσία συναισθήματα που του λείπουν.

Όμως, ακόμη και αν δεν το καταφέρει, πιστεύει πως τουλάχιστον θα έχει τραβήξει έστω και με αυτόν τον τρόπο, την προσοχή των γονιών του.

2) Ζήλεια

Ζήλεια για το αδελφάκι του, που είναι μικρότερο και παίρνει περισσότερη προσοχή, φροντίδα, ενδιαφέρον και αγάπη ή ζήλεια για το συμμαθητή του, που έχει περισσότερα λεφτά, μολύβια ή διάφορα άλλα παιχνίδια που εκείνος δεν έχει.

Όπως και να έχει, όποια μορφής ζήλειας και να βιώνει το παιδί, ωθείται στην κλοπή, με το σκεπτικό, πως θα μπορέσει και εκείνο να αισθανθεί ίσο με το άλλο παιδάκι και όχι αδικημένο ή σε κατώτερη θέση.

3) Αυτοέλεγχος και Εγκράτεια

Όταν ένα παιδί βλέπει κάτι που του τραβάει το ενδιαφέρον, δεν έχει πάντα την ικανότητα ή την εγκράτεια, να αντισταθεί στον πειρασμό να αποκτήσει το συγκεκριμένο αγαθό που τόσο πολύ του αρέσει. Πιθανόν, λοιπόν, να μπει στη διαδικασία να το πάρει κρυφά.

Η έλλειψη αυτοσυγκράτησης ή ορίων ωθεί ένα παιδί να πάρει κάτι κρυφά, από κάποιο άλλο.

Το οδυνηρό μυστικό που καμία μαμά δεν παραδέχεται

4) Θυμός

Θυμώνω με την μαμά ή τον μπαμπά και αφού δεν μπορώ να αντιδράσω αλλιώς, καταφεύγω στην κλοπή για να τους θυμώσω και εκείνους. Με αυτόν τον τρόπο θεωρεί πως τους εκδικείται γι’ αυτό που του έκαναν, χωρίς να είναι ικανό, λόγω ηλικίας, να αναλογιστεί τις συνέπειες των πράξεων του.

5) Κοινωνικότητα

Όταν ένα παιδί δεν είναι αρκετά κοινωνικό, δεν έχει πολλούς φίλους και αισθάνεται μοναξιά.

Τότε είναι πιθανόν να χρησιμοποιήσει την κλοπή ή καλύτερα τα κλοπιμαία, ως μέσον εξαγοράς η φιλίας ενός άλλου παιδιού ή μιας ομάδας παιδιών.

Επίσης, από μια άλλη πλευρά, μπορεί να πιεστεί να χρησιμοποιήσει την κλοπή, γιατί είναι αυτό το οποίο του επιβάλλει η παρέα στην οποία έχει ενταχθεί και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να σταθεί ανάξιος των απαιτήσεων της .

6) Δεν θέλω να χωρίσετε

Όταν υπάρχουν προβλήματα μεταξύ των γονιών ή το ζευγάρι είναι σε στάδιο διαζυγίου, τότε η κλοπή μπορεί να έλθει ως προσπάθεια διάσωσης του γάμου των γονέων.
Ίσως με το να προσπαθήσουν οι γονείς να λύσουν το πρόβλημα του παιδιού τους, έρθουν πιο κοντά και τελικά δεν χωρίσουν.

Σε όλες τις περιπτώσεις, εκείνο που χρειάζεται να κάνουν οι γονείς, είναι να διερωτηθούν τι μπορεί να ώθησε το παιδί τους σ΄αυτή την κατάσταση και να βρουν πώς θα έρθουν κοντά του και θα το βοηθήσουν.

Πηγή:https://boro.gr/215389/kleptomania-sto-paidi-ti-minyma-thelei-na-mas-perasei-aytin-tin-praxi/

ΠΡΟΣΕΧΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
Ήθελες πάντα να ασχοληθείς με την ψυχολογία;
Ποτέ δεν είναι αργά!
Σπούδασε Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική & Ψυχοθεραπεία

Μετεκπαίδευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Εξειδίκευση στη Ανασυνδυασμένη Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Διευθύντρια του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ , Ανασυνδυασμένη Ψυχοθεραπεύτρια,Πρόεδρος του Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ,Δόκιμο μέλος της ΕΕΑΣΘΣΨ,Επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου,Μέλος της IARPP,Μέλος HCCMA Ξεκίνησα τις σπουδές μου στον τομέα της Ψυχολογίας στο Luton University της Αγγλίας και συνέχισα στο South Eastern College στην Ελλάδα. Εκπαιδεύτηκα στην κλινική Ψυχοπαθολογία στην Συνθετική Ψυχοθεραπεία, στην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, στην Ατομική και Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση, στην Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, στο Body Mirror System και στο Theta Healing Level 1 &2. Επιπλέον έχω εκπαιδευτεί στον Συντονισμό Ομάδων Σχολικών Γονέων, στις Διαταραχές Λόγου, στις Μαθησιακές Δυσκολίες, στη Χοροθεραπεία για Ένηλικες (Laban Analysis) και στην κινητική θεραπεία για παιδιά (Veronica Sherborne). Έπειτα από 19 χρόνια εμπειρίας στο χώρο της ψυχικής υγείας έμαθα πως αυτό που χρειάζεται κάθε άνθρωπος είναι να τον κοιτάζεις στα μάτια και να νιώθεις τη βαθύτερή του ανάγκη. Για το λόγο αυτό δημιούργησα και το ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. Αυτήν την ανάγκη έχω στόχο να καλύψω εγώ και οι συνεργάτες μου, αγκαλιάζοντας τον άνθρωπο με αγάπη και κατανόηση και κοιτάζοντας το πρόβλημά του σα να είναι δικό μας. Βασικά εργαλεία σε αυτή την προσπάθεια αποτελούν η Ανασυνδυασμένη Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία αλλά και η μέθοδος «Από Πιόνι Βασιλιάς» μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να δουλέψει και να λύσει, θέματα Αυτοπεποίθησης.