215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

07 Dec 2017

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες

Comments: No Comments

Τα πάντα ξεκινούν από μια απλή σκέψη.

Ένας απλός πόνος στην καρδιά είναι μόνο η αρχή. Ακολουθεί η σκέψη πως κάτι δεν πάει καλά. Ταχυπαλμία, ζάλη, δυσκολία στην αναπνοή, αίσθηση πνιγμού, σφίξιμο στο στήθος, το σώμα ξεκινάει τον τρελό χορό του.
Οι κρίσεις πανικού έρχονται ξαφνικά, χωρίς απαραίτητα να συνδέονται με κάποιο ερέθισμα, συνδέονται όμως σίγουρα με κάποια σκέψη. Για παράδειγμα, ένας κλειστός χώρος μπορεί να προκαλέσει σε ένα άτομο όλα τα παραπάνω. Αρκεί  μόνο η σκέψη του τι μπορεί να συμβεί ή να πάθει το άτομο, ο φόβος πως μπορεί να χάσει τον έλεγχο και όλα τα υπόλοιπα έρχονται και δημιουργούνται αυτόματα.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει με τις κρίσεις πανικού είναι πως:

False (ψευδή)

Evidence (στοιχεία)

Appears (εμφανίζονται ως)

Real (αληθινά)

Για αρχή χρειάζεται να κατανοήσουμε τι είναι η κρίση πανικού και έπειτα να την παρατηρήσουμε προσεκτικά.

Γιατί εμφανίστηκε; Πότε; Τι θέλει να μας πει; Τι χρειάζεται να αλλάξουμε; Κάπου εκεί μέσα, υπάρχει ένα μήνυμα για εμάς.

Μήπως πάντα ήθελες να φύγεις από τον γάμο σου, αλλά ποτέ δεν είχες την δύναμη να το κάνεις;

Μήπως ποτέ δεν κατάφερες να ανεξαρτητοποιηθείς από την οικογένεια σου, γιατί όλοι εξαρτώνται ψυχικά και οικονομικά από σένα;

Μήπως αρνείσαι να μεγαλώσεις και μέσα από τις κρίσεις πανικού παραμένεις παιδί χωρίς ευθύνες, αφήνοντας τους άλλους να σε φροντίζουν;

Μήπως πάλι, έφτασες σε μια ηλικία που συνειδητοποιείς πως ένα μεγάλο μέρος της ζωής σου πέρασε και έφυγε μέσα από τα χέρια σου;

Ό,τι και αν πραγματικά συμβαίνει, κοίταξε το κατάματα αντί να το κουκουλώνεις.

Η κρίση πανικού είναι ένας τρόπος του σώματος σου να εκφράσει εκείνο που νιώθει η ψυχή σου, ώστε να μην το μεταμορφώσει σε κάποια ασθένεια.

Την κρίση, λοιπόν, δεν την διώχνουμε, δεν την αποφεύγουμε, αλλά την κοιτάζουμε κατάματα και μπαίνουμε μέσα της.

Παρακάτω σας παραθέτω μερικά απλά βήματα με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε ώστε να την αντιμετωπίσετε:

Βήμα 1. Εξετάσεις

Όταν κάποιος παθαίνει κρίσεις πανικού είναι σωστό να κάνει μια σειρά απλών εξετάσεων για να αποκλειστούν πιθανά προβλήματα άλλης φύσης. Όταν αποδειχθεί πως όλα βαίνουν καλώς, μπορείς να συνεχίσεις στο επόμενο βήμα.

Βήμα 2. Συνειδητοποίηση πως δεν πρόκειται να τρελαθείς

Συχνά τα άτομα με κρίσεις πανικού πιστεύουν πως θα τρελαθούν.  Στην πραγματικότητα όμως, ισχύει το ακριβώς αντίθετο, γιατί οι κρίσεις έχουν να κάνουν με νεύρωση και όχι με ψύχωση.

Βήμα 3. Αναπνοές

Καθιερώστε έναν τρόπο ζωής που θα περιλαμβάνει καθημερινά  πέντε λεπτά το πρωί και πέντε κάθε βράδυ, ειδικές αναπνοές χαλάρωσης και η διαφορά θα είναι άμεση.

Να θυμάστε πως στη δύσκολη στιγμή, παρόλο που πιστεύετε πως δεν μπορείτε να αναπνεύσετε καλά ή πως δε έχετε αρκετό αέρα, στην ουσία αναπνέετε γρηγορότερα με αποτέλεσμα να δημουργείται  υπεροξυγόνωση η οποία προκαλεί την ζάλη. Με τις αναπνοές αποφεύγεται η ζάλη και κατ’ επέκταση η κρίση που ακολουθεί μετά από κείνη.

 

Βήμα 4. Άσκηση

Ξεκινήστε γυμναστική. Είναι ένας καλός τρόπος να εκτονώνετε την αδρεναλίνη από το σώμα σας και έχει άμεσα αποτελέσματα.

Βήμα 5. Διατροφή

Φροντίστε να αποκτήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Μειώστε το κρέας και ό,τι περιλαμβάνει ζάχαρη και τρώτε φρούτα και λαχανικά, τα οποία δυναμώνουν τον οργανισμό και βοηθάνε το μυαλό.

Βήμα 6. Καφές

Αν δεν μπορείτε να κόψετε τον καφέ, αλλάξτε τον σε ντεκαφεϊνέ ή οργανικό καφέ, ο οποίος είναι και απολαυστικότατος.

Βήμα 7. Ύπνος

Ένας καλός ύπνος ξεκουράζει το σώμα, το νου και την ψυχή.
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, χαλαρώστε κάνοντας ένα ζεστό ντους και πιείτε ένα χαμομήλι, βαλεριάνα ή λουίζα. Σβήστε όλα τα φώτα του δωματίου, ξαπλώστε και προσπαθήστε να κάνετε όμορφες σκέψεις. Βάλτε στόχους στη ζωή σας και πριν κοιμηθείτε, σκεφτείτε πως έχουν ήδη υλοποιηθεί.

 

Και λίγα tips για την κρίσιμη ώρα:

Έχουμε μάθει ως τώρα, πως τα πάντα είναι σκέψεις. Επομένως ξεκινάμε με μια σκέψη, επηρεάζεται το σώμα και εκείνο με την σειρά του επηρεάζει το συναίσθημα. Πώς θα αποφύγουμε όλο αυτό λοιπόν;

Σταματώντας τη σκέψη, η οποία προκαλεί τις κρίσεις.

Ένας τρόπος είναι να έχουμε στον καρπό μας ένα λαστιχάκι. Όταν νιώθουμε πως το μυαλό ξεκινάει τα δικά του σενάρια και οδηγεί προς την κρίση πανικού, τραβάμε το λαστιχάκι δυνατά. Με αυτό τον τρόπο επαναφέρουμε το μυαλό στο σώμα, δηλαδή στο «τώρα», μην αφήνοντας το να συνεχίσει τις σκέψεις. Το επαναφέρουμε στο παρόν που μας  επιτρέπει να ζούμε απαλλαγμένοι και ελεύθεροι την ζωή που μας αξίζει, δίχως να αφήνουμε άλλον χρόνο να πηγαίνει χαμένος!

Όλα είναι στο μυαλό!

* Η Ανδριάννα Γεροντή είναι ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια και συντονίστρια ομάδων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ., www.kethesy.gr

πηγή http://www.ygeia360.gr/science-news/itemlist/user/993-andriannageronth

Ας σας άρεσε το άρθρο μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο σεμινάριο: Κρίσεις πανικού. Πρόβλημα ή δώρο;
Σε αυτό το σεμινάριο λοιπόν θα μάθουμε πως η κρίση πανικού είναι ένας τρόπος του σώματος σου να εκφράσει εκείνο που νιώθει η ψυχή σου, ώστε να μην το μεταμορφώσει σε κάποια ασθένεια. Επίσης θα μάθουμε πως να μην την αποφεύγουμε, αντιθέτως να την κοιτάζουμε κατάματα, να μπαίνουμε μέσα της και να παίρνουμε τα δώρα της.

Κρίσεις πανικού. Πρόβλημα ή δώρο;

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Γενική Διευθύντρια ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Σπούδασα Ψυχολογία στο Luton University της Αγγλίας και στο SouthEastern College της Ελλάδας και έχω λάβει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η Χοροθεραπεία, η Κλινική Ψυχοπαθολογία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία (advanced certificate), Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Αναπαράσταση, Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, Body Mirror System, Theta Healing Level 1 και 2. Έπειτα από δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψυχικής υγείας και έχοντας λάβει, διαφορετικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εκείνο που παρατήρησα, ήταν πως καμία προσέγγιση από μόνη της δεν ήταν δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την θεραπεία. Αντιθέτως, ο συνδυασμός θεραπειών, η εναλλαγή από τη μια προσέγγιση στην άλλη, αλλά κυρίως η σύνδεση της μιας, μέσα στην άλλη, είναι ικανά να φέρουν ριζική αλλαγή στο άτομο. Έτσι δημιούργησα την Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με την οποία δουλεύουμε θεραπευτικά στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και μπορεί να τη σπουδάσει, κάποιος που πάντα ήθελε να εξερευνήσει, το μαγικό κόσμο της Ψυχολογίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι ένας συνδυασμός προσεγγίσεων, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να συνδέσει παράλληλα, τα κομμάτια του, ώστε ως ολόκληρο, να επιτύχει και να καλύψει τους βαθύτερους στόχους και ανάγκες του, να έρθει σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβει μέσα του, ώστε να οδηγηθεί σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Side bar