215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

08 Jan 2018

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες

Comments: No Comments

Ένα ερώτημα που έχει προβληματίσει πολλές από εμάς: «Πότε θα είμαι έτοιμη να γίνω μητέρα;», «Ποια είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσω παιδί;». «Θα περιμένω να νιώσω κάτι, ώστε να το καταλάβω;»,«Ισχύει πως χτυπάει ένα βιολογικό ρολόι;»,

Μάθετε λοιπόν, πως δεν υπάρχει κάποια ειδική ηλικία, για να γίνει μία γυναίκα μητέρα.
Κάποιες γυναίκες πιθανώς να θελήσουν να αποκτήσουν παιδί σε αρκετά νεαρή ηλικία, άλλες σε μεγαλύτερη. Το μόνο σίγουρο είναι πως πριν αποφασίσει μια γυναίκα να αποκτήσει παιδί, είναι απαραίτητο να λάβει υπ’ όψιν της μερικές παραμέτρους, που θα τη βοηθήσουν να αντεπεξέλθει στον ρόλο αυτό.

Αναθεώρηση των προτεραιοτήτων. Από την στιγμή που μια γυναίκα θα αποκτήσει παιδί, οφείλει να αναγνωρίσει ότι η ζωή της θα αλλάξει. Θα έχει την απόλυτη ευθύνη της ανατροφής ενός ανθρώπου, που θα είναι το επίκεντρο της καθημερινότητάς της και χρειάζεται να γνωρίζει εκ των προτέρων, πως ο ελεύθερος χρόνος της, θα περιοριστεί σημαντικά.

Ανασφάλεια και Αμφιβολίες. Καθημερινά, μία μητέρα βιώνει ανασφάλεια για οτιδήποτε αφορά το παιδί της. Οι δεκάδες επιλογές που καλείται να επιλέξει, αποτελούν πηγή αμφιβολιών και ενοχών, αφού ποτέ δε μπορεί να είναι σίγουρη ότι η επιλογή της είναι η σωστή. «Να του δώσω γάλα από το μπιμπερό ή να το θηλάσω;» «Να το παίρνω αγκαλιά ή θα το κακομάθω;» «Να το κοιμίζω στην κούνια του ή δίπλα μου;», Άπειρα ερωτήματα και καμία σωστή απάντηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν, προτείνεται η κάθε μητέρα αφού έχει ενημερωθεί κατάλληλα και έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις όσον αφορούν το μεγάλωμα ενός παιδιού, να ακολουθήσει το ένστικτό της, διότι κανείς δεν ξέρει το παιδί της, καλύτερα από την ίδια. Είναι χρήσιμο, όσο επιβαρυμένο πρόγραμμά και αν έχει μία μητέρα, να αφιερώνει καθημερινά λίγο χρόνο στην προσωπική της χαλάρωση και σε μία ασχολία που την αποφορτίζει και την ευχαριστεί.

Ποιοτικός Χρόνος. Οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής που επικρατούν στη σημερινή κοινωνία, δεν επιτρέπουν πάντα στη μητέρα να αφιερώνει όσο χρόνο θα ήθελε στο παιδί της. Είνια λοιπόν σημαντικό κάθε μητέρα να γνωρίζει πως μια ώρα ποιοτικού χρόνου με το παιδί της, είναι πιο ωφέλιμη από το να είναι όλη μέρα μαζί του αλλά χωρίς στην ουσία να είναι μαζί του.. Τα παιδιά χρειάζονται τη μητρική φροντίδα, αλλά και τη μαμά που θα παίξει μαζί τους, θα τους διαβάσει ένα παραμύθι και θα πάνε μαζί μία βόλτα στο πάρκο.

Εάν θυμηθούμε την εποχή που οι ίδιες ήμασταν παιδιά, τις συμπεριφορές, τις ανάγκες μας, τα συναισθήματα, τις σκέψεις και τις επιθυμίες μας, τότε σίγουρα θα γνωρίζουμε και θα κατανοήσουμε και εκείνες των παιδιών μας ώστε αβίαστα να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Αυτοπεποίθηση. Όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα, οι ικανότητές της είναι περισσότερες από όσες θεωρεί, κάτι που οφείλει να αναγνωρίσει. Η συγκεκριμένη συνειδητοποίηση θα της δώσει τη δύναμη να ανταπεξέλθει επιτυχώς σε όλες τις απαιτήσεις του μητρικού ρόλου.
Αγάπη και Εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του παιδιού. Όταν η μητέρα δείχνει αγάπη και εμπιστοσύνη στο παιδί της, εκείνο δημιουργεί μία θετική εικόνα για τον εαυτό του. Επιπλέον, ενισχύεται η ασφάλεια που το παιδί βιώνει για το περιβάλλον και διευκολύνεται η κοινωνική του προσαρμογή.

Στην ενίσχυση της αυτοεκτίμησης του παιδιού συμβάλλει η επικέντρωσή σας στις ικανότητες του, αξιολογώντας την κάθε προσπάθεια του με βάση τις δυνατότητες του. Ειδάλλως, το παιδί μπαίνει σε ένα φαύλο κύκλο όπου προσπαθεί να αποδείξει ότι οι ικανότητές του είναι ισάξιες ή ανώτερες των συνομηλίκων του, προσπαθώντας να κερδίσει την αποδοχή και την αγάπη της μητέρας.
Θυμηθείτε ότι η καταλληλότερη στιγμή για να αποκτήσει μια γυναίκα παιδί, είναι όταν αισθανθεί περισσότερο έτοιμη να ανταποκριθεί στο νέο ρόλο που καλείται να επιτελέσει.

Ο μητρικός ρόλος απαιτεί ωριμότητα και υπευθυνότητα στις σκέψεις και στις πράξεις.
Η συμμετοχή και των δύο συντρόφων στο μεγάλωμα του παιδιού είναι ακόμη μία βασική παράμετρος που χρειάζεται να προσμετρήσει μία γυναίκα. Όπως γνωρίζουμε σήμερα, η ανατροφή ενός παιδιού είναι κοινή υπόθεση των δύο συντρόφων και όχι αποκλειστικά της γυναίκας. Ο επιμερισμός των ευθυνών ανατροφής του παιδιού και η στήριξη της γυναίκας από το σύντροφό της, αποτελούν ευνοϊκούς παράγοντες στην απόφαση της να αποκτήσει παιδί.

Πηγή:http://www.boro.gr/175889/poia-einai-h-katallhlh-hlikia-gia-na-gineis-mana

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Γενική Διευθύντρια ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Σπούδασα Ψυχολογία στο Luton University της Αγγλίας και στο SouthEastern College της Ελλάδας και έχω λάβει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η Χοροθεραπεία, η Κλινική Ψυχοπαθολογία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία (advanced certificate), Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Αναπαράσταση, Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, Body Mirror System, Theta Healing Level 1 και 2. Έπειτα από δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψυχικής υγείας και έχοντας λάβει, διαφορετικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εκείνο που παρατήρησα, ήταν πως καμία προσέγγιση από μόνη της δεν ήταν δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την θεραπεία. Αντιθέτως, ο συνδυασμός θεραπειών, η εναλλαγή από τη μια προσέγγιση στην άλλη, αλλά κυρίως η σύνδεση της μιας, μέσα στην άλλη, είναι ικανά να φέρουν ριζική αλλαγή στο άτομο. Έτσι δημιούργησα την Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με την οποία δουλεύουμε θεραπευτικά στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και μπορεί να τη σπουδάσει, κάποιος που πάντα ήθελε να εξερευνήσει, το μαγικό κόσμο της Ψυχολογίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι ένας συνδυασμός προσεγγίσεων, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να συνδέσει παράλληλα, τα κομμάτια του, ώστε ως ολόκληρο, να επιτύχει και να καλύψει τους βαθύτερους στόχους και ανάγκες του, να έρθει σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβει μέσα του, ώστε να οδηγηθεί σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Side bar