215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

08 Feb 2018

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες

Comments: No Comments

Aναγνώστριά μας ρωτά:

Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 18 ΕΤΩΝ ΕΔΩΣΕ ΠΑΝΕΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΠΑΡΟΜΟΙΟ ΠΑΡΟΛΗ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΤΟ ΗΘΕΛΕ ΠΟΛΥ

 

ΕΙΝΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΗΓΕ ΣΕ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΕΝΩ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΚΑΝΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΒΓΑΛΕ 9.5 ΚΑΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ 10.9 ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ Η ΙΔΙΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΞΗΓΗΣΕΙ

 

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΩ ΟΤΙ ΠΑΡΟΛΟ ΠΟΥ Η ΙΔΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ ΠΟΤΕ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΑΓΧΟΥΣ ΤΗΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΧΡΟΝΙΑ ΕΙΧΕ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΕΠΙΣΗΣ ΕΝΤΟΠΙΣΕΙ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ ΜΕ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

 

ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ ΜΕ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΔΟΥΛΕΥΤΑΡΟΥ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΔΟΥΛΕΨΕ ΠΟΛΥ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟ. ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΙ ΕΦΤΑΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΛΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΟΥ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΑΞΕΙ;

 

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

 

Στο ερώτημά σας απαντά η  Γεροντή Ανδριάννα Συστημική Θεραπεύτρια – Συντονίστρια ομάδων του ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ.

Καταρχήν σας ευχαριστούμε που μοιραστήκατε μαζί μας το πρόβλημα σας και συγχαρητήρια γιατί φαίνεται πως είστε δίπλα στο παιδί σας και ενδιαφέρεστε για εκείνο πραγματικά.

 

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι πανελλήνιες εξετασεις, είναι απο τις μεγαλύτερες μορφές πίεσης, στη ζωή ενός παιδιού και έχει να κάνει σε πολυ μεγάλο βαθμό με το πως βλέπει το κάθε παιδί την αποτυχία όπως και τη σημαίνει για το ίδιο η επιτυχία. Τι στόχους εξυπηρετεί και για ποιον την χρειάζεται.

 

Σημαντικός παράγοντας εδώ, είναι η προσδοκία των γονέων, οι οποίοι αφιερώνουν χρόνο, χρήμα και στήριξη στο παιδί με μοναδικό αντάλλαγμα την επιτυχία του. Όπως καταλαβαίνεται η πίεση για το παιδί είναι διπλή. Απο τη μία η δική του ανάγκη σε σχέση με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του, σε σχέση με τους συμφοιτητές του και απο την άλλη η προσδοκία των γονιών, απο τους οποίους το παιδί έχει ανάγκη να είναι αρεστό, αποδεκτό και αγαπητό.

 

Η αποτυχία λοιπόν στις εξετάσεις για τα περισσότερα παιδιά, είναι ένα πολύ βαρύ φορτίο, το οποίο μέσα του εμπεριέχει απόρριψη, αποτυχία, ανεπάρκεια και χίλια δυο άλλα συναισθήματα τα οποία το παιδί δεν είναι σε θέση να διαχωρίσει απο την προσωπικότητα και την προσωπική του αξία, με αποτέλεσμα να αισθάνεται αποτυχημένο και ανεπαρκή και αυτήν την αποτυχία και ανεπάρκεια, κουβαλάει και στην υπόλοιπη ζωή του .Απο την αυτοπεποίθηση με την οποία πηγαίνει  σ ένα interview για δουλειά μέχρι την εμπιστοσύνη στον εαυτό του, όσον αφορά  τις συντροφικές του σχέσεις.

 

Αυτό γίνεται ένας φαύλος κύκλος ο οποίος  φτάνει το παιδί σε σημείο  να ξεχνά  τελείως τα θετικά του στοιχεία και να επικεντρώνεται μόνο στα αρνητικά, με αποτέλεσμα να οδηγείται  στην αυτοεκπληρούμενη προφητεία της αποτυχίας.

 

Μια σημαντική βοήθεια λοιπόν, που μπορείται να δώσετε στο παιδί σας, είναι η επιβεβαίωση πως ότι και αν κατάφερε και όπως και αν ήρθαν τα πράγματα, εκείνο  εξακολουθεί να είναι πάντα αποδεκτό και αγαπητό γι’αυτο που είναι και γι’αυτό που μπορεί. Έτσι μαθαίνει να διαχειρίζεται και το ίδιο την αποτυχία δεδομένου πως πρώτα εσείς οι ίδιοι την έχετε αποδεχτεί.

 

Εξηγήστε του πως για εσάς είναι πάντα ένα επιτυχημένο παιδί που κόπιασε πολύ για αυτό που ήθελε και πως πολλές φορές συμβαίνει το αποτέλεσμα να μην είναι το αναμενόμενο των προσδοκιών μας, αλλά εκείνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να μην το βάζουμε κάτω, να μην παραδίδουμε τα όπλα και να εξακολουθούμε να προσπαθούμε για να φτάσουμε όσο πιο κοντά γίνεται στουςστόχους και τα όνειρα μας.

 

Δείξτε του πως για εσάς, εκείνο που είναι πιο σημαντικό απο όλα, είναι να είναι εκείνο καλά και ευτυχισμένο και πως όλα τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, όπως επίσης πως αν εκείνο θέλει κάτι πολύ θα βρεί σίγουρα έναν δρόμο να το καταφέρει με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο.

 

Τονίστε του τα θετικά του στοιχεία, τα δυνατά του σημεία και ρωτήστε το, τι έμαθε μέσα απο αυτή του την εμπειρία και πως αυτή τη γνώση θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει για μια επόμενη φορά.

 

Επίσης όσον αφορά στο θέμα που έχετε εντοπίσει,  την απομνημόνευση με διάρκεια όπως αναφέρατε, θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό γιατί πιθανόν  να υπάρχει κάποιας μορφής μαθησιακό θέμα, το οποίο με την κατάλληλλη δουλειά θα μπορούσε να διορθωθεί, ώστε να μην δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί.

 

Εν κατακλείδι, χρειάζεται να γνωρίζετε πως η στήριξη η αγάπη και η αποδοχή των γονέων για αυτό ακριβώς που είναι και μπορεί το παιδί, είναι εκείνη που του χαρίζε αυτοπεποίθηση, που παίρνει το άγχος απο επάνω του και του χαρίζει την αληθινή ευτυχία.

Πηγή:https://boro.gr/137188/to-paidi-moy-enw-diavaze-den-petyxe-stis-eksetaseis-giati/

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Γενική Διευθύντρια ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Σπούδασα Ψυχολογία στο Luton University της Αγγλίας και στο SouthEastern College της Ελλάδας και έχω λάβει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η Χοροθεραπεία, η Κλινική Ψυχοπαθολογία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία (advanced certificate), Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Αναπαράσταση, Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, Body Mirror System, Theta Healing Level 1 και 2. Έπειτα από δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψυχικής υγείας και έχοντας λάβει, διαφορετικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εκείνο που παρατήρησα, ήταν πως καμία προσέγγιση από μόνη της δεν ήταν δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την θεραπεία. Αντιθέτως, ο συνδυασμός θεραπειών, η εναλλαγή από τη μια προσέγγιση στην άλλη, αλλά κυρίως η σύνδεση της μιας, μέσα στην άλλη, είναι ικανά να φέρουν ριζική αλλαγή στο άτομο. Έτσι δημιούργησα την Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με την οποία δουλεύουμε θεραπευτικά στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και μπορεί να τη σπουδάσει, κάποιος που πάντα ήθελε να εξερευνήσει, το μαγικό κόσμο της Ψυχολογίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι ένας συνδυασμός προσεγγίσεων, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να συνδέσει παράλληλα, τα κομμάτια του, ώστε ως ολόκληρο, να επιτύχει και να καλύψει τους βαθύτερους στόχους και ανάγκες του, να έρθει σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβει μέσα του, ώστε να οδηγηθεί σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Side bar