215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

02 Sep 2017

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες / Σχέσεις

Comments: No Comments

Είναι ήδη 6 το απόγευμα και θέλεις επιτέλους να γυρίσεις στο σπίτι σου για να ξεκουραστείς. Αλλά δεν μπορείς.
Γιατί ανέλαβες να ολοκληρώσεις και τη δουλειά ενός συναδέλφου σου, ο οποίος ήθελε να φύγει νωρίτερα. Μετά θα μπορούσες να γυρίσεις σπίτι, αλλά τελικά δεν μπορείς. Γιατί πρέπει να πας για καφέ με τον ξάδερφό σου που σε πήρε τηλέφωνο, γιατί απλά βρέθηκε εκεί κοντά. Μόλις τελειώσετε θα μπορούσες επιτέλους να ξεκουραστείς, αλλά δεν γίνεται. Πρέπει να προλάβεις το σουπερ μάρκετ για να πάρεις  σκυλοτροφή για το σκυλάκι της γειτόνισσας, η οποία δεν μπορεί να την κουβαλήσει μόνη της. Και μετά θα καταφέρεις επιτέλους να ξεκουραστείς. Αφού, όμως, πρώτα μιλήσεις στο Skype με μια παλιά συμφοιτήτρια που θέλει να σε ρωτήσει κάτι και αφού μετά διαβάσεις τις σημερινές αναρτήσεις στο blog μιας φίλης, η οποία περιμένει να ακούσει τη γνώμη σου.

Έχει πάει 11 και είσαι ακόμα με τα ρούχα της δουλειάς. Μέχρι να φας, να κάνεις μπάνιο και να ξαπλώσεις έχει πάει 12:30. Και τώρα απλά έχεις εξίμιση  ώρες ύπνου. Αλλά λίγο πριν αποκοιμηθείς αναρωτιέσαι: «Γιατί δεν πρόλαβα ούτε σήμερα να ξεκουραστώ; Γιατί έχω δύο εβδομάδες να πάω στο γυμναστήριο; Πώς γίνεται να γεμίζουν τόσο ασφυκτικά οι μέρες και να μην κάνω ούτε ένα πράγμα για τον εαυτό μου;»

Και κάπου εκεί σε πήρε ο ύπνος.

Αν, όμως, το είχες σκεφτεί λίγο ακόμα, θα συνειδητοποιούσες πως για  το πρόβλημα σου δεν ευθύνεται ούτε η δουλειά, ούτε οι υποχρεώσεις, ούτε οι γύρω σου. Ευθύνεσαι μόνο εσύ.

Εσύ, που λες Ναι σε όλους όσους σου ζητάνε μία χάρη, μία εξυπηρέτηση, τον χρόνο σου, την ενέργειά σου, την παρουσία σου.

Εσύ, που δίνεις προτεραιότητα στις επιθυμίες των άλλων και όχι στις δικές σου.

Εσύ, που δεν θέλεις να στεναχωρείς τους γύρω σου.

Εσύ, που γεμίζεις τύψεις και ενοχές αν πεις Όχι σε κάποιον.

Εσύ, που δεν θέλεις να χαλάς χατίρι σε κανέναν.

Εσύ, που δεν έχεις καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο ζωής χαλάς τελικά όλα τα χατίρια του εαυτού σου.

Και έτσι καταφέρνεις να είναι όλοι ικανοποιημένοι από σένα. Εκτός από σένα.

Αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε πολλά χατίρια.
Μήπως ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου και να βάλεις Εσένα πάνω-πάνω στη λίστα των υποχρεώσεών σου;
Και μην ανησυχείς. Αυτό δεν είναι εγωισμός. Είναι «σοφία».
Γιατί η φυσική ροή των πραγμάτων πάει κάπως έτσι.

Όταν ιεραρχήσεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες ως πρώτη σου προτεραιότητα, θα αποκτήσεις το χώρο και το χρόνο για να μπορέσεις να τις ικανοποιήσεις. Αυτή η ικανοποίηση θα σε γεμίσει χαρά, δύναμη και ενέργεια. Με αυτά τα εφόδια θα μπορέσεις μετά να αγκαλιάσεις και τις ανάγκες των άλλων, χωρίς να αγκομαχάς και χωρίς να πιέζεσαι.

Όμως, πρόσεξε! Να τις αγκαλιάσεις όσο μπορείς. Μην προσπαθήσεις να είσαι πάντα εκεί για όλους. Δεν είναι κακό να λες και μερικά Όχι. Το να πεις Όχι στις επιθυμίες των άλλων δεν σε κάνει λιγότερο καλό άνθρωπο. Σε κάνει πιο συνετό άνθρωπο. Γιατί με αυτά τα  Όχι κάνεις οικονομία στο χρόνο, στην αντοχή και στις δυνάμεις σου, ώστε να μπορείς  να είσαι εκεί όταν κάποιος σε έχει πραγματικά ανάγκη.

Αντί να προσπαθείς, λοιπόν, να  τρέχεις πάντα, παντού, για όλους, προσπάθησε να είσαι καλά και να κάνεις καλή διαχείριση του εαυτού σου, για να μπορείς να τρέξεις όταν, όπου και για όποιους σε χρειάζονται στ’ αλήθεια.

Μην τρέχεις άσκοπα, γιατί θα κουραστείς γρήγορα.
Μην τρέχεις για λάθος λόγους, γιατί μετά δεν θα μπορείς να τρέξεις για τους σωστούς.
Σίγουρα στη ζωή μας χρειάζεται πολύ τρέξιμο, αλλά κυρίως χρειάζεται σωστό τρέξιμο.
Γιατί η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι αγώνας αντοχής!

Της Κατερίνας Καρρά.

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Γενική Διευθύντρια ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ Πρόεδρος Ε.Ε.Α.Ψ.Ε.Σ και Συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου όσον αφορά στα Εκπαιδευτικά Προγράμματα. Σπούδασα Ψυχολογία στο Luton University της Αγγλίας και στο SouthEastern College της Ελλάδας και έχω λάβει εκπαιδεύσεις σε διαφορετικές προσεγγίσεις, όπως η Χοροθεραπεία, η Κλινική Ψυχοπαθολογία, Συνθετική Ψυχοθεραπεία (advanced certificate), Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, Συστημική Αναπαράσταση, Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, Body Mirror System, Theta Healing Level 1 και 2. Έπειτα από δεκαεννέα χρόνια εμπειρίας στον χώρο της ψυχικής υγείας και έχοντας λάβει, διαφορετικές, εκπαιδευτικές προσεγγίσεις, εκείνο που παρατήρησα, ήταν πως καμία προσέγγιση από μόνη της δεν ήταν δυνατόν να καλύψει όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης με σκοπό την θεραπεία. Αντιθέτως, ο συνδυασμός θεραπειών, η εναλλαγή από τη μια προσέγγιση στην άλλη, αλλά κυρίως η σύνδεση της μιας, μέσα στην άλλη, είναι ικανά να φέρουν ριζική αλλαγή στο άτομο. Έτσι δημιούργησα την Ανασυνδυασμένη – Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία με την οποία δουλεύουμε θεραπευτικά στο ΚΕ.ΘΕ.ΣΥ. και μπορεί να τη σπουδάσει, κάποιος που πάντα ήθελε να εξερευνήσει, το μαγικό κόσμο της Ψυχολογίας. Όπως δηλώνει και το όνομα της, είναι ένας συνδυασμός προσεγγίσεων, όπου με έναν ιδιαίτερο τρόπο, εμπλέκονται η μία μέσα στην άλλη, βοηθώντας το άτομο να κατανοήσει και να συνδέσει παράλληλα, τα κομμάτια του, ώστε ως ολόκληρο, να επιτύχει και να καλύψει τους βαθύτερους στόχους και ανάγκες του, να έρθει σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβει μέσα του, ώστε να οδηγηθεί σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Leave a Reply

Side bar