215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

02 Sep 2017

BY: Ανδριάνα Γεροντή

Όλες οι κατηγορίες / Σχέσεις

Comments: No Comments

Είναι ήδη 6 το απόγευμα και θέλεις επιτέλους να γυρίσεις στο σπίτι σου για να ξεκουραστείς. Αλλά δεν μπορείς.
Γιατί ανέλαβες να ολοκληρώσεις και τη δουλειά ενός συναδέλφου σου, ο οποίος ήθελε να φύγει νωρίτερα. Μετά θα μπορούσες να γυρίσεις σπίτι, αλλά τελικά δεν μπορείς. Γιατί πρέπει να πας για καφέ με τον ξάδερφό σου που σε πήρε τηλέφωνο, γιατί απλά βρέθηκε εκεί κοντά. Μόλις τελειώσετε θα μπορούσες επιτέλους να ξεκουραστείς, αλλά δεν γίνεται. Πρέπει να προλάβεις το σουπερ μάρκετ για να πάρεις  σκυλοτροφή για το σκυλάκι της γειτόνισσας, η οποία δεν μπορεί να την κουβαλήσει μόνη της. Και μετά θα καταφέρεις επιτέλους να ξεκουραστείς. Αφού, όμως, πρώτα μιλήσεις στο Skype με μια παλιά συμφοιτήτρια που θέλει να σε ρωτήσει κάτι και αφού μετά διαβάσεις τις σημερινές αναρτήσεις στο blog μιας φίλης, η οποία περιμένει να ακούσει τη γνώμη σου.

Έχει πάει 11 και είσαι ακόμα με τα ρούχα της δουλειάς. Μέχρι να φας, να κάνεις μπάνιο και να ξαπλώσεις έχει πάει 12:30. Και τώρα απλά έχεις εξίμιση  ώρες ύπνου. Αλλά λίγο πριν αποκοιμηθείς αναρωτιέσαι: «Γιατί δεν πρόλαβα ούτε σήμερα να ξεκουραστώ; Γιατί έχω δύο εβδομάδες να πάω στο γυμναστήριο; Πώς γίνεται να γεμίζουν τόσο ασφυκτικά οι μέρες και να μην κάνω ούτε ένα πράγμα για τον εαυτό μου;»

Και κάπου εκεί σε πήρε ο ύπνος.

Αν, όμως, το είχες σκεφτεί λίγο ακόμα, θα συνειδητοποιούσες πως για  το πρόβλημα σου δεν ευθύνεται ούτε η δουλειά, ούτε οι υποχρεώσεις, ούτε οι γύρω σου. Ευθύνεσαι μόνο εσύ.

Εσύ, που λες Ναι σε όλους όσους σου ζητάνε μία χάρη, μία εξυπηρέτηση, τον χρόνο σου, την ενέργειά σου, την παρουσία σου.

Εσύ, που δίνεις προτεραιότητα στις επιθυμίες των άλλων και όχι στις δικές σου.

Εσύ, που δεν θέλεις να στεναχωρείς τους γύρω σου.

Εσύ, που γεμίζεις τύψεις και ενοχές αν πεις Όχι σε κάποιον.

Εσύ, που δεν θέλεις να χαλάς χατίρι σε κανέναν.

Εσύ, που δεν έχεις καταλάβει ότι με αυτόν τον τρόπο ζωής χαλάς τελικά όλα τα χατίρια του εαυτού σου.

Και έτσι καταφέρνεις να είναι όλοι ικανοποιημένοι από σένα. Εκτός από σένα.

Αλλά η ζωή είναι πολύ μικρή για να κάνουμε πολλά χατίρια.
Μήπως ήρθε, λοιπόν, η στιγμή να αναθεωρήσεις τις προτεραιότητές σου και να βάλεις Εσένα πάνω-πάνω στη λίστα των υποχρεώσεών σου;
Και μην ανησυχείς. Αυτό δεν είναι εγωισμός. Είναι «σοφία».
Γιατί η φυσική ροή των πραγμάτων πάει κάπως έτσι.

Όταν ιεραρχήσεις τις δικές σου ανάγκες και επιθυμίες ως πρώτη σου προτεραιότητα, θα αποκτήσεις το χώρο και το χρόνο για να μπορέσεις να τις ικανοποιήσεις. Αυτή η ικανοποίηση θα σε γεμίσει χαρά, δύναμη και ενέργεια. Με αυτά τα εφόδια θα μπορέσεις μετά να αγκαλιάσεις και τις ανάγκες των άλλων, χωρίς να αγκομαχάς και χωρίς να πιέζεσαι.

Όμως, πρόσεξε! Να τις αγκαλιάσεις όσο μπορείς. Μην προσπαθήσεις να είσαι πάντα εκεί για όλους. Δεν είναι κακό να λες και μερικά Όχι. Το να πεις Όχι στις επιθυμίες των άλλων δεν σε κάνει λιγότερο καλό άνθρωπο. Σε κάνει πιο συνετό άνθρωπο. Γιατί με αυτά τα  Όχι κάνεις οικονομία στο χρόνο, στην αντοχή και στις δυνάμεις σου, ώστε να μπορείς  να είσαι εκεί όταν κάποιος σε έχει πραγματικά ανάγκη.

Αντί να προσπαθείς, λοιπόν, να  τρέχεις πάντα, παντού, για όλους, προσπάθησε να είσαι καλά και να κάνεις καλή διαχείριση του εαυτού σου, για να μπορείς να τρέξεις όταν, όπου και για όποιους σε χρειάζονται στ’ αλήθεια.

Μην τρέχεις άσκοπα, γιατί θα κουραστείς γρήγορα.
Μην τρέχεις για λάθος λόγους, γιατί μετά δεν θα μπορείς να τρέξεις για τους σωστούς.
Σίγουρα στη ζωή μας χρειάζεται πολύ τρέξιμο, αλλά κυρίως χρειάζεται σωστό τρέξιμο.
Γιατί η ζωή δεν είναι αγώνας ταχύτητας, είναι αγώνας αντοχής!

Της Κατερίνας Καρρά.

The following two tabs change content below.
Ανδριάνα Γεροντή

Ανδριάνα Γεροντή

Ανασυνδυασμένη - Εκλεκτική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία
Ξεκίνησα τις σπουδές μου στον τομέα της Ψυχολογίας στο Luton University της Αγγλίας και συνέχισα στο SouthEastern College στην Ελλάδα. Εκπαιδεύτηκα στον Συντονισμό Ομάδων Σχολών Γονέων, στις Διαταραχές Λόγου, στις Μαθησιακές Δυσκολίες, στην Χοροθεραπεία για Ενήλικες (Laban Analysis) και Κινητική Θεραπεία για παιδιά (Veronica Sherborne.) Στην Κλινική Ψυχοπαθολογία sτην Συνθετική Ψυχοθεραπεία, sτην Ομαδική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία, sτην Ατομική και Οικογενειακή Συστημική Αναπαράσταση, στην Κλινική Ύπνωση, Gestalt Therapy, στο Body Mirror System και στο Theta Healing Level 1 και 2. Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχω την τιμή να διατελώ εξωτερικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μέσα από όλη αυτή τη γνώση και την εμπειρία των δεκαέξι χρόνων, δημιούργησα την Μέθοδο «Από Πιόνι Βασιλιάς» μέσω της οποίας μπορεί κάποιος να δουλέψει και να λύσει, θέματα Αυτοπεποίθησης. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους ανθρώπους να κατανοήσουν τον εαυτό τους και να έρθουν σε επαφή με την απίστευτη δύναμη που κρύβουν μέσα τους, ώστε να οδηγηθούν σε ένα κόσμο αγάπης, αποδοχής και κατανόησης. Κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη και δικαιωματικά αξίζουμε!
Leave a Reply

Side bar