215-5151681

Καθημερινά 10:00 - 21:30

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

«Το τραύμα στη Ψυχοθεραπεία»

December 7 | 16:00 - 22:00

Σύμφωνα με το Λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης των J. Laplace & J. B. Pontalis (σελ. 503-507) το λήμμα Τραύμα αναφέρεται σε ένα συμβάν της ζωής ενός ατόμου, το όποιο ορίζεται από την ένταση του, από την αδυναμία του ατόμου να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο κατάλληλο, και από τον συγκλονισμό και τις παθογόνες επιπτώσεις διάρκειας που επιφέρει στην ψυχική του οργάνωση.
Τραυματισμό μπορεί να προκαλέσει κάθε εμπειρία που παραβιάζει το παράθυρο ανοχής του ατόμου και το ακινητοποιεί προκαλώντας του σημαντικές επιπτώσεις στη λειτουργικότητά του. Ωστόσο, το τι μπορεί να είναι τραυματικό σε σημαντικό βαθμό σχετίζεται με τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της προσωπικότητας του ατόμου, αλλά και με την ποιότητα και την ένταση της ίδιας της εμπειρίας.
Καταστάσεις που μπορούν να βιωθούν τραυματικά είναι: σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, βιασμός ή απόπειρα βιασμού, το κλίμα εκφοβισμού και διαρκούς απειλής, σοβαρά ατυχήματα, σωματικοί τραυματισμοί, ασθένειες, η απώλεια αγαπημένου προσώπου ή εργασίας, φυσικές καταστροφές, έκθεση σε εγκληματικές πράξεις.
Στο σεμινάριο αυτό θα ασχοληθούμε με τις βασικές αρχές τις τραυματολογίας, της ego state therapy, καθώς και τεχνικές που αφορούν την υποστηρίξη των θεραπευομένων εντός της συνεδρίας.
Βιβλιογραφία:
Heller, H., &, LaPierre, A. (2012). Θεραπεύοντας το αναπτυξιακό τραύμα. Αθήνα: Ασημάκης Π.
Laplace, J., &, J. B. Pontails, J. (1995). Το λεξιλόγιο της Ψυχανάλυσης. Αθήνα: Κέδρος.
Σικελιανού, Δ. (2010). Κλινική Ψυχοπαθολογία Ενηλίκων. Αθήνα: Διόνικος.
Περίγραμμα Σεμιναρίου
 Τι είναι τραύμα;
 Πώς καταγράφεται ένα τραυματικό γεγονός στη μνήμη μας ;
 Νευροφυσιολογική επεξεργασία του τραύματος
 Ψυχικές και σωματικές αντιδράσεις & συμπτώματα
 μετά από ψυχοτραυματική εμπειρία
 Ψυχοδιαγνωστική των μετατραυματικών διαταραχών
 Η γένεση της Ψυχοτραυματολογίας
 Το μοντέλο της Τραυματοθεραπείας
 Τι είναι η μέθοδος Ego State Therapy και πού εφαρμόζεται ;
 Live Demonstration
 Πώς μπορώ να εντάξω τη μέθοδο Ego State Therapy σε ένα ευρύτερο θεραπευτικό πλαίσιο

Υπεύθυνος Σεμιναρίου:
Ο Θεόδωρος Τσιριγώτης (Psy.D.) είναι Κλινικός Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπευτής, Τραυματοθεραπευτής εργάζεται στην Αθήνα και στα Χανιά. Αριστούχος απόφοιτος μεταπτυχιακών σπουδών στη Γαλλία, στην Αμερική και στο Ηνωμένο Βασίλειο· η διδακτορική του διατριβή έχει λάβει υποτροφία της αγγλικής κυβέρνησης (ESRC). Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής & επόπτης από τη European Association of Psychodynamic Psychotherapy, ενώ από το 2018 είναι Chair of Academic & Training Affairs της EaPsyp. Εκπαιδεύτηκε στην Ψυχαναλυτική & Σχεσιακή Ψυχοθεραπεία στο Ινστιτούτο Ψυχανάλυσης στη Βρετανία καθώς και στο Ινστιτούτο Αντικειμενοτρόπων Σχέσεων της Νέας Υόρκης. Ακολούθησε τετραετής εκπαίδευσης στην οικογενειακή θεραπεία στο Ινστιτούτο Οικογένειας του Λονδίνου, καθώς και στην Ιατρική Σχολή της Κρήτης. Μετεκπαιδεύτηκε ως ψυχοθεραπευτής Λογικοθυμικής & Γνωσιακής Συμπεριφορικής στο Albert Ellis Institute, NY. Εκπαιδευμένος στο Mentalization Based Treatment εστιασμένο στην Αποσυνδετική & Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας καθώς και στη Συνέντευξη Δεσμού στο Anna Freud Institute, UCL, GR. Επιπρόσθετα είναι πιστοποιημένος CRM practitioner, CBT trauma Focused practitioner, Body Focused Trauma Therapy Practitioner. Ασκεί τη τραυματοθεραπεία EMDR & Ego State Therapy από το 2016.
Θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

Κόστος: 70 Ευρώ
Άνεργοι και Φοιτητές: 50€

Απαραίτητη η κράτηση θέσης

The following two tabs change content below.
Avatar

Newsletters

Avatar

Latest posts by Newsletters (see all)

Details

Date:
December 7
Time:
16:00 - 22:00